Jiba Cyprus
Ontdek Cyprus Elizawashere.nl

Met Oad.nl naar
Aanmelden Nieuwsbrief

home | sitemap | contact   
Cyprus, het derde grootste eiland in de Middellandse Zee, biedt haar bezoekers vele soorten vakantiemogelijkheden. Strand, wandelpaden, musea, opgravingen, kerken en kloosters, natuur, agrotoerisme, uitgaansgelegenheden en heerlijk eten; het is er allemaal.
Geografie & Klimaat

Cyprus (in het Grieks: Kypriaki Dimokrata, in het Turks: Kibris Cumhuriyeti) is het meest oostelijke eiland in de Middellandse Zee. De afstand tot Turkije bedraagt 72 km en tot Egypte 350 km. Na SiciliŽ en SardiniŽ is Cyprus het grootste eiland in de Middellandse Zee. De oppervlakte van Cyprus is 9.250 km2, waarvan 3.355 km2 Turks-Cypriotisch is. Van de oppervlakte van het eiland bestaat 9.240 km2 uit land en 10 km2 uit water.

In het noorden ligt het Kyreniagebergte dat voornamelijk uit kalksteen bestaat. Het gebergte valt op door de kartelige randen en de scherpe toppen. Het hoogste punt van dit gebergte ligt op ongeveer 1.000 m.
In het zuidwesten ligt het Troodosgebergte met de Olympus (1.951 m) als hoogste top van het eiland. Dit gebergte glooit veel meer en klimt geleidelijk naar bijna 2.000 m hoogte. Tussen deze twee bergmassieven ligt de Mesaoria, een zeer vruchtbare vlakte.

De kustlijn bedraagt 648 km. De zuid- en oostkust hebben brede baaien waaraan de volgende havens liggen: Famagusta, Paphos, Larnaka en Limassol. Echte rivieren kent Cyprus niet. Het zijn merendeels bergbeken, waarin slechts in het voorjaar water stroomt. 

Cyprus was in de oudheid dicht bebost, maar begin vorige eeuw waren de berghellingen bijna kaal door onder andere ontbossing en bosbranden. Herbebossing heeft er voor gezorgd dat op dit moment bijna eenvijfde van het eiland weer bebost is.

Cyprus heeft een zeer lange en bewogen geschiedenis. Ongeveer 10.000 jaar geleden was het eiland al bewoond. Van alle gebeurtenissen die de geschiedenis van het land in de daaropvolgende millennia bepaalden, was de ontdekking van de rijke kopervoorraden een van de belangrijkste. Koper, dankt zijn naam aan het woord 'Kypros' de Griekse naam voor Cyprus. De handel in dit metaal bracht Cyprus enorme welvaart. Overige natuurlijke bronnen die op Cyprus voorkomen zijn: pyriet, asbest, gips, hout, marmer, zout en klei.

Ruim 3.000 jaar geleden vestigden de eerste Grieken zich op het eiland; met hen deden de Griekse taal en cultuur hun intrede.

Klimaat
Cyprus is het droogste en warmste eiland in de Middellandse Zee. Het eiland heeft een mediterraan klimaat met lange, droge zomers en zachte winters. Het warmst is het in juli en augustus, met maximumtemperaturen tot boven de 40įC. De gemiddelde temperatuur in de zomer ligt tussen de 25 en 30įC. De periodes maart tot en met begin juni en september tot en met oktober zijn de beste maanden qua temperatuur. December tot en met februari zijn de koudste maanden op Cyprus. Zo is het in de bergen gemiddeld tussen de 3 en 12įC. Op de besneeuwde hellingen van het Troodosgebergte kan men tussen januari en maart zelfs skiŽn. Gemiddeld valt er in de periode oktober/november tot en met maart/april 300-400 mm regen. In de westelijke gebieden kan dit oplopen tot 1100 mm. De rest van het jaar is het droog. Doordat de kalkrijke bodem het water lang vasthoudt,blijven in de zomer veel bronnen vloeien maar drogen bijna alle riviertjes uit.

Bron: EVDMeer informatie: | Adverteren | Disclaimer