Jiba Cyprus
Ontdek Cyprus Elizawashere.nl

Met Oad.nl naar
Aanmelden Nieuwsbrief

home | sitemap | contact   
Cyprus, het derde grootste eiland in de Middellandse Zee, biedt haar bezoekers vele soorten vakantiemogelijkheden. Strand, wandelpaden, musea, opgravingen, kerken en kloosters, natuur, agrotoerisme, uitgaansgelegenheden en heerlijk eten; het is er allemaal.
Reis en verblijf

Reisdocumenten
Voor een verblijf op Cyprus is een geldig Nederlands paspoort of een Europese identiteitskaart nodig. Deze moeten bij vertrek vanuit Nederland nog drie maanden geldig zijn. Voor een verblijf van meer dan drie maanden is een visum vereist. Informatie hierover is te verkrijgen bij de ambassade van Cyprus in Nederland:

 • Embassy of the Republic of Cyprus
  Surinamestraat 15, 2585 GG, Den Haag
  Telefoon (070) 346 64 99
  E-mail: cyprus@xs4all.nl

Hotels en restaurants
Het aanbod van hotels en appartementen op Cyprus is vrij groot. Voor informatie, brochures over de verschillende regio’s, bezienswaardigheden en accommodatievormen kunt u terecht bij:

 • Cyprus Verkeersbureau
  Prinsengracht 600, 1017 KS Amsterdam.
  Telefoon: (020) 624 43 58
  E-mail: cyprus.sun@wxs.nl

De prijzen van hotelkamers variëren sterk, afhankelijk van het seizoen. De duurste en drukste maanden zijn juli en augustus.
De verscheidenheid aan lokale en buitenlandse restaurants is groot. Erg populair zijn de taveernen, waar simpele, maar kwalitatief goede maaltijden worden geserveerd, meestal grillspijzen. De prijzen variëren sterk, maar zijn over het algemeen aanzienlijk lager dan in Nederland. Restaurants zijn vaak tot ver na middernacht geopend. Het is dan ook niet ongebruikelijk om pas om tien uur 's avonds te gaan eten. Hoewel de prijzen in de horeca vrijwel altijd inclusief bediening zijn, is het geven van een fooi gebruikelijk. Deze fooi laat men achter op de tafel. Het is gebruikelijk het verschuldigde bedrag naar boven af te ronden.

Vervoer
Op Cyprus rijden geen treinen. Er zijn wel bussen die bijna alle plaatsen op het eiland met elkaar verbinden. Deze rijden echter hooguit twee keer per dag. In de toeristengebieden rijden de bussen frequenter. Een taxi of huurauto biedt uitkomst aan degenen die niet afhankelijk willen zijn van het openbaar vervoer. Cyprus heeft over het algemeen een goed wegennet. Met grote inzet worden vele wegen verbreed, opnieuw geasfalteerd en/of rechtgetrokken. Denk eraan dat men op Cyprus links rijdt. Het wegennet bestaat uit circa 6.000 km verharde en circa 4.300 km onverharde weg. In het Troodosgebergte zijn de wegen smal en hebben vele bochten. De hoofdwegen naar het gebergte, de B8 en B9, zijn enkele jaren geleden verbeterd. In de toeristencentra en op de vliegvelden zijn auto's te huur.
De internationale vliegvelden van Cyprus, waarop Cyprus Airways vliegt, maar ook verschillende lijndiensten en chartermaatschappijen uit Nederland en België, zijn Larnaca Airport en Paphos Airport.
 
Munteenheid
Op 1 januari 2008 is op Cyprus de euro ingevoerd. Het gebruik van de euro geldt echter alleen voor het zuidelijk deel van Cyprus, dat wordt geregeerd door de internationaal erkende Grieks-Cypriotische overheid. Het noordelijke, Turkse deel zal gebruik blijven maken van de Turkse lira. Een euro is 0,5852 Cypriotische pond waard.

Feestdagen

 • 1 januari Nieuwjaarsdag
 • 6 januari Driekoningen
 • 2 maart Green Monday (deze dag is per jaar verschillend en valt vijftig dagen voor het Griekse orthodoxe Pasen, het is vergelijkbaar met carnaval)
 • 25 maart Griekse Onafhankelijkheidsdag
 • 1 april Grieks-Cypriotische Onafhankelijkheidsdag
 • 17 april Goede vrijdag (Grieks orthodox)
 • 19 - 20 april Pasen (Grieks orthodox)
 • 23 april Nationale viering soevereine staat en kinderdag
 • 1 mei Dag van de arbeid
 • 20 juli Orthodoxe Vrede en Vrijheidsdag
 • 15 augustus Maria ter Hemelopneming
 • 30 augustus Victory Day
 • 1 oktober Cyprus Onafhankelijkheidsdag
 • 28 oktober Ochi Day
 • 25 en 26 december Kerstmis

Goede Vrijdag, paaszondag en -maandag vallen elk jaar op een andere datum. Asmaandag en de Griekse paasdagen vallen over het algemeen niet samen met de Nederlandse. Deze veranderlijke feestdagen worden aan de hand van de Grieks-orthodoxe kalender gevierd.

Vakantieperiodes
Grieks-orthodox Pasen is voor de Cyprioten het belangrijkste religieuze feest. De periode daaromheen is dan ook niet geschikt voor het maken van afspraken. Hetzelfde geldt voor Kerstmis en de maanden juli en augustus. De meeste Cyprioten zijn in de maand augustus met vakantie.

Openingstijden
De openingstijden van winkels en kantoren in Cyprus lopen behoorlijk uiteen. Daarbij moet u er wel rekening mee houden dat gedurende de siësta, vooral in de zomermaanden, veel winkels en kantoren gesloten zijn. In het algemeen gelden de volgende openings- en werktijden:

Werktijden:

 • Overheid: maandag tot en met vrijdag van 7.30 tot 14.30 uur en donderdag ook van 15.00 tot 18.00 uur (behalve juli en augustus)
 • Private sector: werktijden variëren naar seizoen en bedrijfssector. De meeste bedrijven werken van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur, met een uur lunchpauze. Winkels zijn woensdag- en zaterdagmiddag dicht. In de zomer gaan de meeste winkels tussen de middag van 13.00 tot 16.00 uur dicht en zijn ze ’s middags open van 16.00 tot 19.00 uur.
 • Banken: Met een creditcard of pinpas kan geld opgenomen worden bij geldautomaten. De banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag. De openingstijden zijn van 8.15 tot 12.30 uur en in de toeristencentra vaak ook 's middags van 15.15 tot 16.45 uur. Zolang er vluchten binnenkomen, zijn de banken op de vliegvelden in de meeste gevallen ook 's nachts geopend.


Tijdsverschil
Het is op Cyprus één uur later dan in Nederland.

Maten en gewichten
Cyprus hanteert het metrieke stelsel. Voor het aangeven van grondoppervlakten wordt nog steeds een oude eenheid, de strémma, gebruikt. Een strémma is gelijk aan 1.000 m2 of 10 are.

Voltage
Het voltage bedraagt 240 volt, een verloopstekker is nodig.

Handelstalen
De officiële talen in beide landsdelen zijn Grieks en Turks. Het Engels geldt als handelstaal. In het zuidelijke gedeelte van Cyprus wordt Nieuwgrieks gesproken, geschreven en onderwezen. De spreektaal wijkt iets af van de moedertaal in Griekenland. De meeste Cyprioten spreken ook nog Engels.
In het noordelijke deel van Cyprus is de voertaal Turks. Hier spreekt men ook Engels, hetzij minder dan in het zuiden.

Godsdienst
Grieks-orthodox 78 procent; moslim 18 procent; apostoliërs, maronieten, anglicanen en overigen 4 procent.

Klimaat
Cyprus heeft een gelijkmatig klimaat. Het hele jaar is het zonnig en vrij droog. De gemiddelde dagtemperatuur van juni tot en met september is 32°C. In het hoogseizoen kan deze oplopen tot zo’n 38°C. Aan de kust zorgt de zeewind in juli en augustus voor verkoeling. In de winter, van november tot maart, kan er regen vallen. Maar ook dan is er vrij veel zon. De temperatuur varieert dan van 16 tot 25°C. In de hoger gelegen delen van het Troodosgebergte valt in januari en februari sneeuw.

Bron: EVDMeer informatie: | Adverteren | Disclaimer