Jiba Cyprus
Ontdek Cyprus Elizawashere.nl

Met Oad.nl naar
Aanmelden Nieuwsbrief

home | sitemap | contact   
Cyprus, het derde grootste eiland in de Middellandse Zee, biedt haar bezoekers vele soorten vakantiemogelijkheden. Strand, wandelpaden, musea, opgravingen, kerken en kloosters, natuur, agrotoerisme, uitgaansgelegenheden en heerlijk eten; het is er allemaal.
Toerisme sector

In Cyprus is het toerisme veruit de belangrijkste sector van de economie en de belangrijkste bron van inkomsten. De afgelopen jaren lag de bijdrage van het toerisme aan het bnp tussen de 15 en 20 procent. In 2006 waren er in de toeristensector 113.000 banen. Dat is bijna eenderde van alle banen in Cyprus. De verwachting is dat dit aantal zal blijven groeien tot 123.000 banen in 2016.
Het aantal toeristen in 2005 bedroeg 2,47 miljoen, daarvan kwamen ruim 2,1 miljoen toeristen uit de EU.

Volgens gegevens van het Cypriotisch statistisch bureau is in 2006 het toerisme met 3,2 procent gestegen in vergelijking met 2005. Voornaamste oorzaak van de stijging is het groeiende aantal Russische en Arabische toeristen. Zij geven over het algemeen meer geld uit dan West-Europeanen. Ook voor de toekomst wordt een stijging verwacht, omdat de Cypriotische regering naast budgettoerisme zich ook gaat richten op het topsegment van de toeristensector. Te denken valt aan golftoerisme en jachthaven- c.q. watersporttoerisme.

Door het hoge prijsniveau op Cyprus kiezen veel toeristen voor andere, goedkopere landen. De overheid probeert de afhankelijkheid van de toeristenindustrie terug te brengen en diversificatie aan te brengen binnen de sector. Momenteel is de focus gericht op sport-, golf-, conferentie-, watersport-, cultuur- en agrotoerisme. Daarnaast zijn er onderhandelingen tussen de Cypriotische hotelorganisatie en de Cypriotische Medical Association om het 'medische' toerisme te promoten. Een andere vorm van toerisme waar momenteel onderzoek naar gedaan wordt is 'wellness' toerisme (sauna's). Ook wordt onderzocht of met het aanleggen van themaparken het toerisme gestimuleerd kan worden.

Het is sinds juli 2004 ook mogelijk om vanuit de Republiek Cyprus als toerist naar Noord-Cyprus te gaan. Er zijn al touroperators die dagtochten of meerdaagse tochten organiseren. CTO hoopt dat er een gezamenlijke aanpak komt voor de langere termijn, zodat Noord-Cyprus niet gelijk door ongestructureerd massatoerisme zal worden opgeslokt.

Sinds 1 mei 2004 kunnen buitenlandse touroperators zelfstandig opereren zonder door een lokale agent te zijn vertegenwoordigd. Om als touroperator op Cyprus aan de slag te gaan, is een vergunning vereist. In principe kan de dienstverlening zonder vergunning van start gaan, maar binnen zes maanden na de start van het bedrijf moet de vergunning bij CTO aangevraagd worden.

Investeringsmogelijkheden
Het aangename klimaat en de goede faciliteiten maken Cyprus ook een zeer geschikte locatie voor internationale conferenties, wat interessante investeringsmogelijkheden biedt.
Voor Nederlandse bedrijven zijn er mogelijkheden om te investeren in onder andere:

  • golfterreinen;
  • sportfaciliteiten;
  • themaparken;
  • culturele en muzikale festivals.

Bron: EVDMeer informatie: | Adverteren | Disclaimer